Porady i ciekawostki

Jojoba

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Olej nasienny, estry jojoba

Olej ten jest pozyskiwany z 1 cm długich, brązowych nasion drzewiastego, wiecznie zielonego krzewu, który pochodzi z amerykańskiej Pustyni Sonorańskiej. Chemicznie, olej jojoba jest płynnym woskiem. Tworzy on na skórze delikatny film lipidowy, nie zamykając go. Ma również zdolność do wchłaniania w pierwszej warstwie skóry, dzięki czemu zmiękcza ją od wewnątrz na zewnątrz, zwiększając jej elastyczność. Powoli rozpada się na skórze i chroni ją przed utratą wilgoci bez uczucia tłustości. Dlatego olej jojoba jest znany z wysokiego stopnia nawilżenia. Ponieważ olej jojoba nie może być metabolizowany przez wiele mikroorganizmów, zwalcza on zarazki, które powodują powstawanie zapalnych zaskórników i trądziku (Propionibacterius acnes). Dlatego też jest doskonałym składnikiem tłuszczowym do łagodzenia problemów skórnych. Ze względu na te właściwości, produkty zawierające olej jojoba zawierają również mniej środków konserwujących, ponieważ jest trudniejszy do rozprowadzenia przez mikroorganizmy. Inną cechą charakterystyczną tego niezwykłego oleju jest jego silne działanie antyoksydacyjne. Jest bardzo dobrze tolerowany i łatwo wchłania się w skórę, a nawet skóra dojrzała i sucha korzysta z jego intensywnego działania nawilżającego. Ten uniwersalny olejek może być również stosowany w pielęgnacji włosów. Można powiedzieć, że jest to uniwersalne narzędzie w kosmetyce.

Właściwości kosmetyczne:

  • bez swędzenia
  • zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, idealny dla skóry z problemami
  • szybko i głęboko wchłania się w skórę
  • chroni skórę dzięki długotrwałej pielęgnacji nawilżającej
  • efekt intensywnego nawilżania, idealny dla skóry dojrzałej i suchej
  • idealny do pielęgnacji włosów
  • nietłusty