Drzewo arganowe należy do rodziny Sapotaceae i występuje na północnej Saharze, w południowo-zachodniej części Maroka. Jego wyjątkowa odporność na suszę pozwala mu na zapewnienie cienia przed słońcem. Jego korzenie, które mogą sięgać do 30 m głębokości, są ważne dla ochrony gleby przed erozją. Ze względu na fakt, że drzewo arganowe występowało dawniej na południu Europy i w północnej Afryce, jest ono pod ochroną UNESCO i może być wykorzystywane w południowo-zachodnim Maroku, ale nie może być wylesiane. Olej pozyskuje się tradycyjną metodą, niezwykle czasochłonną i pracochłonną, polegającą na usuwaniu miękkiego miąższu i ręcznym rozbijaniu między dwoma kamieniami twardego orzecha, który spadł z drzewa i został zebrany. Następnie usuwa się nasiona i delikatnie je praży. Uprażone nasiona są następnie mielone na pastę przy użyciu niewielkiej ilości wody w kamiennych żarnach obrotowych. Pasta jest ręcznie wyciskana w celu uzyskania oleju. Tradycyjna ekstrakcja olejów jest zastępowana przez bardziej nowoczesną metodę zwaną tłoczeniem na zimno/tłoczeniem oleju. Olej arganowy wykazuje bardzo zrównoważony skład kwasów oleinowego, linolowego i palmitynowego, a tym samym pokrywa szerokie spektrum kwasów tłuszczowych. Wspomaga naturalne funkcje skóry i ma działanie antyoksydacyjne. Ze względu na zdolność do stymulowania komórek, olej arganowy stał się popularnym produktem przeciwstarzeniowym. Nadaje się nie tylko do skóry dojrzałej, ale dzięki swoim intensywnie pielęgnującym właściwościom może być stosowany do suchych i wrażliwych typów skóry, a w dłuższej perspektywie poprawia funkcję barierową skóry. Olej ten jest odpowiedni dla skóry zmienionej chorobowo (dermatoza, alergie). Jednak nieprażone ziarna są optymalne do użytku kosmetycznego. Ze względu na wysoką cenę oleju arganowego, na rynku można znaleźć wiele zamienników - w związku z tym należy zwrócić uwagę na zatwierdzone certyfikaty na produkcie.