Mleczko pszczele to produkt, w którego nazwie bynajmniej nie ma żadnej przenośni. Jest to swoiste mleczko produkowane przez pszczoły jako pokarm przeznaczony dla larw pszczół oraz dla królowej roju, dla której jest jedynym źródłem pożywienia przez całe życie. Mleczka pszczelego w każdym ulu jest bardzo mało, ale jest to szalenie przydatny dla nas produkt. Co się w nim kryje?
Mleczko pszczele
Dostępne w sklepach mleczko pszczele jest produktem w pełni naturalnym. Produkowany jest bezpośrednio przez pszczoły-robotnice w ich gardzielach. Mleczko pszczele znane jest od bardzo dawna, chociaż aż do początków XX wieku nie było szeroko wykorzystywane ze względu na szybkie psucie się. Dopiero proces liofilizacji polegający na usunięciu z niego wody sprawił, że możliwe stało się jego przechowywanie i dostarczanie do szerszej grupy osób. Obecnie można je dostać jako specyficzny żel o kremowej barwie i słodkim, chociaż nie bardzo słodkim smaku. Prawdziwe mleczko pszczele jest lekko cierpkie i jeśli mamy do czynienia z bardzo słodkim produktem, nie jest to prawdziwe mleczko pszczele.
Co się kryje w mleczku pszczelim?
mleczko pszczele jest przygotowywane przez pszczoły jako kompletny pokarm. Dlatego też znajdziemy w nim szeroki przegląd substancji odżywczych. Są tutaj kwasy organiczne, lipid, cukry i białka oraz, w naturalnej postaci, aż 2/3 wody. Do tego dochodzi masa witamin, hormony i masa substancji roślinnych pochodzących z pyłków kwiatowych. Stosunkowo niewiele jest tu witamin A, D i E, których ludzie spodziewają się znaleźć bardzo dużo.
Właściwości lecznicze mleczka pszczelego
Mleczko pszczele ma bardzo zróżnicowany skład, dzięki czemu jest w stanie pomóc na wiele dolegliwości. Cenione jest za przyspieszanie regeneracji organizmu i wspieranie przemiany materii. Warto zauważyć, że mleczko pszczele może pomagać na alergie, ponieważ już jedno spożycie podniesie ilość erytrocytów we krwi. Podnosi się także poziom hemoglobiny.
Z mleczka pszczelego powinny korzystać osoby mające problemy z prawidłowym odżywieniem, na przykład z powodu problemów trawiennych lub zespołu jelita wrażliwego. Posiada ono bowiem bardzo wysoką wartość odżywczą, świetnie się wchłania i jest lekkostrawne.
Dobrze jest stosować mleczko pszczele w przypadku urazów, ran i zwłaszcza poparzeń tak bezpośrednio na miejsca dotknięte problemem, jak i jako element diety. Przyspieszona regeneracja tkanek jest wtedy gwarantowana, a nawet można liczyć na szybszą odbudowę kości i ich skuteczną mineralizację.
Warto zwrócić uwagę na przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antywirusowe działanie mleczka pszczelego. Ta substancja była kiedyś wykorzystywana jako jedna z głównych metod walki z gruźlicą, a potem stosowano ją też w walce z chorobami wirusowymi. Mleczko pszczele miało za zadanie chronić młode owady przed zachorowaniem i ta jego cecha wciąż może być szeroko przez nas wykorzystywana dla ochrony naszego zdrowia.