Porady i ciekawostki

CBD vs. THC w produktach spożywczych: Wyjaśnienie różnic

Niektórzy nazwaliby to ponownym wynalezieniem koła (kołem w tym przypadku jest marihuana). A niektórzy powiedzieliby, że nasza konsumpcja marihuany po prostu ewoluuje wraz z obecnie dostępną technologią. Niezależnie od tego, jak opiszesz zjawisko konopi indyjskich, zdecydowanie wzrasta zainteresowanie różnymi sposobami konsumpcji tej rośliny. Możesz nawet nie być pewien, czym jest wiele z tych produktów i co mogą dla ciebie zrobić. Poświęćmy chwilę na wyjaśnienie dwóch bardziej popularnych rodzajów produktów z konopi indyjskich na rynku, CBD i THC. Nie są one tym samym, choć pochodzą z tej samej rośliny.

CBD

Na rynku nastąpiła eksplozja produktów CBD. Niektóre z nich to olejki, inne kremy, a jeszcze inne nalewki - istnieje wiele opcji zakupu wysokiej jakości produktów CBD online. Ale taka różnorodność może sprawić, że sprawy będą nieco zagmatwane, zwłaszcza jeśli nie jesteś pewien, co CBD może dla ciebie zrobić. CBD to skrócona nazwa kannabidiolu. Jest on najczęściej pozyskiwany z konopi (gatunek o bardzo niskiej zawartości THC), a nie z marihuany (gatunek o wysokiej zawartości THC). Ta pochodna roślinna jest stosowana w celu zmniejszenia stanu zapalnego i bólu. FDA zatwierdziła ją jako lek przeciwdrgawkowy dla osób cierpiących na niektóre rodzaje padaczki. Ci, którzy używają produktów CBD, zwykle chcą złagodzić objawy lęku, choroby Parkinsona, stwardnienia rozsianego, raka, zapalenia stawów i innych.

Produkty spożywcze z THC

Produkty spożywcze nie są niczym nowym, ale rodzaje produktów spożywczych, które są obecnie dostępne, są dalekie od "ziołowych ciasteczek" z lat 60. i 70. ubiegłego wieku. Dzisiejsze produkty spożywcze mogą obejmować zarówno koktajle, żelki, jak i smażonego kurczaka. Nowe i ulepszone sposoby ekstrakcji THC z marihuany pozwoliły ludziom używać jej na więcej sposobów niż kiedykolwiek wcześniej. THC (tetrahydrokannabinol) to aktywny związek w marihuanie, który wywołuje uczucie euforii oraz wzmożone wrażenia wzrokowe i słuchowe. W przeciwieństwie do produktów CBD, produkty spożywcze delta-9 tetrahydrokannabinolu wytwarzają haj bardzo podobny do palenia marihuany. Łatwo jest przesadzić z produktami spożywczymi, więc pamiętaj, aby zacząć od małych ilości, jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś produktów spożywczych.

Korzyści

Prowadzonych jest wiele badań nad aktywnymi związkami znajdującymi się w konopiach indyjskich i możesz być zaskoczony wieloma implikacjami, które wychodzą na jaw. Nawet FDA zwraca na to uwagę. Chociaż marihuana jest uważana za narkotyk z harmonogramu I, wiele stanów pracuje nad jej legalizacją i dekryminalizacją. Wiele osób, które stosują produkty z konopi indyjskich w celach terapeutycznych, zgłosiło niesamowite efekty uboczne, które poprawiły ich życie. Niektóre z nich obejmują kontrolowanie egzemy i atopowego zapalenia skóry, przewlekłego bólu, depresji i lęku, stresu, bezsenności i nudności. Lista korzyści płynących ze stosowania produktów pochodnych konopi indyjskich jest coraz dłuższa, w miarę prowadzenia coraz większej liczby badań.

Jak widać, główna różnica między produktami spożywczymi z CBD i THC polega na tym, że THC wywołuje haj psychotropowy, a CBD nie. Uważa się, że CBD jest bardziej terapeutyczne dla ciała fizycznego, podczas gdy THC jest bardziej skuteczne dla ciała psychicznego. Istnieje wiele sposobów na włączenie tych produktów do swojego życia, należy tylko skonsultować się z lekarzem i pamiętać o legalności produktów w danym regionie.